Utskrift fra slekt.no:


TMG avvikles
TMG 9Det anerkjente slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) avvikles og kommer derfor ikke i nye utgaver. Det betyr at versjon 9.03 blir den siste. Produsenten lover kundestøtte ut 2014 og at det kan komme enkelte mindre oppdateringer av feil i programvaren. Dermed forsvinner et av verdens beste slektsdataprogram fra markedet.

TMG har i mange år vært kåret til et av verdens beste slektsdataprogram. Programmet er fleksibelt, avansert og gir mulighet for registrering av mange typer data og detaljer om disse. Det har dessverre betydd at brukerne må være mer enn middels interessert i både databehandling og slektsgransking for å få full nytte av programmet. Mange hobbyslekstgranskere har derfor valgt enklere programvare. TMG har likevel hatt en stor og trofast brukergruppe både i Norge og i mange andre land.

Produsent Bob Velke skriver i et nyhetsbrev til brukerne at det er for få brukere som er interessert i programmets avanserte funksjoner til at han kan opprettholde den nødvendige infrastruktur for kundestøtte og programutvikling. Dessuten er det helsemessige årsaker til at han nå må redusere virksomheten til firmaet Wholly Genes, som er produsenten bak TMG.

Blant TMGs brukere har det det siste døgnet kommet mange triste reaksjoner på Bob Velkes beslutning. I Norge skriver TMGs viktigste bidragsyter og kundestøtte følgende til norske brukere: "Norsk brukerstøtte og brukerforum fortsetter likevel på ubestemt tid fra herværende epostgruppe og på min hjemmeside http://www.tha.no."

slekt.no har i mange tester gitt TMG terningkast 6, men siste oppdatering til versjon 9 var vi noe skuffet over. Det er andre slektsdataprogram som de siste årene har fått bedre funksjonalitet og bedre støtte for f. eks Google Maps enn det TMG har fått. I en stor test som amerikanske Top Ten Reviews gjorde nå i juli ble TMG rangert som nr 6 av slektsdataprogrammene som ble testet. I den testen deltok ikke norske Embla eller svenske Disgen. For noen år siden ville sannsynligvis TMG vunnet en slik test.

For TMG-brukere vil sannsynligvis versjon 9.03 i lang tid være et godt program. Ulempen er at det ikke finnes fullgode løsninger for å flytte data fra TMG til andre slektsdataprogram. Eksport ved hjelp av Gedcom vil flytte de viktigste dataene, men ikke alle detaljer mange TMG-brukere har registrert. Dermed kan overgang til et annet slektsdataprogram bety en stor manuell jobb for mange.

Og så kan det kanskje være grunn til å håpe at et annet firma kjøper programvarerettighetene til TMG og videreutvikler programmet videre...

(30.07.2014)